Een Onvergetelijke Zomerroute: Met de Auto naar IJsland

Free Two Women Sitting on Vehicle Roofs Stock Photo

De zomer is aangebroken en de autoreis avonturen wachten op ons! En wat zou er beter kunnen zijn dan een ritje naar het betoverende IJsland? Nou, dat is precies wat we in dit artikel gaan ontdekken. Lees hier hoe je met de auto naar IJsland kunt rijden tijdens de zomervakantie en welke steden je onderweg absoluut moet bezoeken.

 

Reisdetails

Een reis naar IJsland vereist in eerste instantie enige planning. Vanuit Nederland is het namelijk niet mogelijk om rechtstreeks met de auto naar IJsland te rijden. Je moet de veerboot nemen vanuit Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjörður in IJsland. De Smyril Line veerdienst vaart één keer per week uit en de reis duurt ongeveer 48 uur.

Het avontuur begint zodra je de haven van Seyðisfjörður verlaat. Het eerste dat opvalt, zijn de spectaculaire fjorden en ruige berglandschappen. Een eerste stop in Egilsstaðir, een kleine maar levendige stad met gezellige cafés en winkels, is een prima manier om kennis te maken met IJslandse cultuur.

 

Stedentrips

Als je geen pakketreis hebt geboekt, dan is de volgende stop Akureyri, de grootste stad in Noord-IJsland. Hier kun je de architectuur bewonderen, zoals de opvallende kerk van Akureyri, en genieten van lokale delicatessen in de vele eetgelegenheden. Vergeet ook niet de Laufás turfhuizen te bezoeken, een uniek voorbeeld van traditionele IJslandse architectuur.

Vanuit Akureyri gaat de reis verder naar de westkust. Snæfellsnes, ook wel 'IJsland in het klein' genoemd, is hier de uitgelezen plek voor natuurliefhebbers. De regio staat bekend om haar diversiteit: van lavavelden tot gletsjers en van watervallen tot zwarte zandstranden.

Daarna gaat de reis verder naar Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. Reykjavík is een stad die bruist van cultuur en activiteiten. Bezoek het Nationaal Museum van IJsland voor een duik in de geschiedenis, ga winkelen in Laugavegur, of ontspan in een van de vele geothermische baden, zoals de Blue Lagoon.

 

Natuurgebied(en)

De zuidkust van IJsland is de volgende bestemming. Bezoek Vík í Mýrdal, beroemd om zijn zwarte stranden, en ga daarna naar Höfn, een stad bekend om zijn culinaire tradities, vooral de verse kreeft.

Het laatste stuk van de reis brengt je naar het oosten van IJsland. Hier moet je de oostelijke fjorden bekijken. Verken charmante dorpjes en proef van lokale visgerechten, voordat je terugkeert naar Seyðisfjörður om een veerboot naar huis te nemen.

Een autoreis door IJsland in de zomer biedt de mogelijkheid om het landschap in zijn volledige glorie te zien, zonder de beperkingen van de harde winter. Ook al kan het weer nog steeds onvoorspelbaar zijn, de temperaturen zijn milder en de dagen zijn lang, wat betekent dat er meer tijd is om te genieten van de vele wonderen van IJsland.

 

Reisvoorbereidingen

Het plannen van een autoreis naar IJsland kan een uitdaging zijn, maar met zorgvuldige planning kan het een van de meest lonende ervaringen zijn. Het is belangrijk om vooraf de route te plannen en rekening te houden met de weersomstandigheden, want het weer kan snel veranderen. En vergeet niet een goede kaart mee te nemen!

Het verkennen van IJsland in de zomer betekent ook dat je kunt genieten van enkele unieke IJslandse zomerfestivals, zoals het Secret Solstice muziekfestival in Reykjavík of het Great Fish Day festival in Dalvík. Deze evenementen bieden een geweldige kans om het IJslandse leven van dichtbij mee te maken en de lokale cultuur te leren kennen.

 

Ansichtkaart

Elke stad en regio in IJsland heeft zijn eigen unieke karakter en bezienswaardigheden, van de bruisende stad Reykjavík tot de rustige fjorden van het oosten. Het landschap van IJsland is onvergelijkbaar met enig ander, met zijn vulkanen, gletsjers, watervallen en geothermische bronnen.

Het rijden met de auto naar IJsland en het verkennen van zijn steden is een avontuur dat niemand mag missen. Dus, ga je gang, stap in de auto en begin aan een onvergetelijke reis door het magische IJsland!